Platja nord

El Cid és una superproducció americana que es va rodar a Peníscola i que marca un abans i un després en la història d’aquesta localitat costanera.

Es va estrenar el 1961 i en aquell temps les produccions no comptaven amb els retocs amb ordinador de les imatges. Per això es van haver de construir una gran muralla i un portó de dimensions gegants com a decorat per poder esborrar les edificacions modernes. Aquest decorat va estar registrat durant uns quants anys en el Llibre Guiness dels Rècords per la seua magnitud.
Una altra de les curiositats va ser el nombre d’extres que van participar en el rodatge; es calcula que la xifra va ser d’unes dues mil persones, entre les quals es trobaven pràcticament tots els habitants de Peníscola.

La platja Nord va ser l’escenari de la batalla final d’El Cid per a la conquesta de la ciutat de València; Peníscola representava la ciutat del Túria en aquest film.
En quasi totes les instantànies de València en la pel·lícula d’El Cid apareix de fons el castell de Peníscola, monument històric artístic nacional, que va ser originàriament una fortalesa musulmana; el 1294 va començar la seua reconstrucció pels cavallers templers. En el segle XV, Benet XIII el va transformar en un palau papal, amb la qual cosa es va convertir en una de les tres úniques seus papals del món.

Rampa Felip II

Aquesta rampa ha sigut triada per diferents produccions per utilitzar-la com a escenari de les seues pel·lícules.

Part de les escenes d’El Cid rodades a Peníscola succeeixen en aquest lloc. Hi ha moments realment espectaculars en què es veuen centenars d’extres locals dirigint-se a la batalla final d’El Cid per conquistar València.

Aquestes muralles assentades sobre la rampa de Felip II conserven les marques de la guerra de la Independència de fa més de 200 anys.

La rampa de Felip II condueix fins al Portal Fosc, que va ser l’únic accés per terra a la fortalesa fins al segle XVIII, en què es va obrir la Porta de Santa Maria, situada en la zona més baixa d’aquest lloc d’aquesta part de la muralla. La rampa queda emmarcada per la muralla renaixentista que forma la façana principal de la ciutat, i es va realitzar l’últim quart del segle XVI. L’obra va ser promoguda per Felip II i hi van intervindre dos experts italians al servei del rei: Vespasià Gonzaga, autor del projecte, i Baptista Antonelli, director de l’obra.


 

 

 

 

Portal Fosc

Per al rodatge d’El Cid van construir un espectacular decorat que consistia principalment en una gran muralla i un portó de dimensions gegants per poder esborrar les edificacions modernes. Durant uns quants anys, aquest decorat va estar registrat en el Llibre Guiness dels Rècords per la seua magnitud. Aquesta porta d’entrada a la ciutat va substituir l’autèntica entrada a Peníscola, el Portal Fosc.

Aquesta porta és una de les entrades principals a la ciutat, oberta el segle XVI i construïda per Felip V, juntament amb la muralla renaixentista que dona a la cara oest de la fortificació. Està ornamentada amb encoixinat en pedra blanca i motius militars. Si ens endinsem en el portal podrem apreciar la volta interna, resolta en angle de 90º des de la qual s’accedeix al Cos de Guàrdia. Sobre la porta principal hi ha un escut i cartel·la commemorativa de Felip II. Aquesta va ser la porta principal fins al segle XVIII i el seua autor va ser el famós Juan de Herrera.